torstai 30. toukokuuta 2013

Romupuutarha


Eipä sitä henno heittää menemään vanhoja kattiloita eikä pesusoikkojakaan. Annetaanpa niille siis vielä hitunen jatkoaikaa puutarhassa. Ajan patinoimat, ruosteiset esineet antavat kontrastia ja särmää kauniille kukkasille.



Tämän pesusoikon tilalle haaveilin ensin vesiallasta suihkun kera, vaan päätinpä toisin. Jospa sitten joskus myöhemmin, kun lapset on isompia eikä äitin kukkapenkit kiinnosta pienokaisia niin paljon.


Ränniputkessa on mehitähden turvallista asustaa. Mukavaa viikonjatkoa kaikille, minä jatkan ahertamista pihalla huomenna!

maanantai 27. toukokuuta 2013

Kukkii kukkii


Kesä tuntuu olevan jo täydessä vauhdissa, pihalla kukkii jo monenlaista!

Minä olen siirtänyt luonnosta pihallemme mm. ahomansikkaa ja kissankelloa, joista ensimmäinen on aika mainio maanpeitekasvi. Ja lapsetkin tykkää! Nyt ahomansikka näyttää kukkivan todella paljon, jospa minäkin ehtisiin sieltä jonkun marjan syödä. Luonnonperennat ovat aika varmoja kasvamaan ja kukkimaan, kunhan muistaa niillekin suoda omanlaisensa kasvuolosuhteet. Meidän talonpäädyssä on lämmin, kuiva penkki, johon olen siirtänyt pihatiemme ojanvarresta mm. kanervaa, puolukkaa, hopeapajua...Kokeilua kaikki tyynni mutta mielenkiintoista! Ja edullista.

Mutta muista kuitenkin siirtäessäsi luonnonperennoja omalle pihallesi kysyä maanomistajalta lupa. Ja rauhoitettuihin kasveihin ei kannata kajota!








tiistai 21. toukokuuta 2013

Elämää pihalla


Perhosia ei ole vielä paljoakaan näkynyt ulkosalla, kumma juttu. Köynnöskehikkoon ilmestyi kuitenkin risuperhonen!

Elämä on viime aikoina keskittynyt ulkosalle. Ja se näkyy kesän ajan myös blogissanikin, niin kuvissa kuin teksteissäkin. Pitkän, pimeän talven jälkeen on ilo möyriä kasvimaalla, kitkeä kukkapenkistä rikkaruohoja, ihmetellä kaikenmaailman ötököitä lasten kanssa ruohonkorsissa, kerätä voikukkia maljakkoon (silläkin uhalla, että ne nuupahtaa samana päivänä!)...

Vanha, aikaa nähnyt kasvihuoneeni kuskattiin uudestaan pihallemme. Se sai vielä jonkun vuoden jatkoaikaa, kun emme ehtineetkään kasata toista, uudempaa huonetta. No, pääasia jotta lämpö pysyy sisällä! Ja johan siellä onkin monenmoista jo kertynyt: paprikaa, tomaattia, kurkkua, melonia, kurpitsaa (jotka kylläkin joutavat ulos kasvamaan ilmojen vielä lämmettyä lisää) ja kukantaimia...Pihalla odottaa viinirypäle, Zilga, ístuttamista. Pari maissiakin tuli puutarhalta kotiin, niille toivon lämmintä ja kuivaa kesää!

Lauantaina olisi tiedossa perennanvaihtotapahtuma. Pitänee huomenna tutkia pihaa sillä silmällä, jotta mikä perenna vaatisikin jo harventamista...Lämpimiä ilmoja toivotellen puutarhahommiin toivotellen!

Mikään ei ole niin tärkeää kuin puutarhanhoito, eikä sekään ole niin tärkeää.






sunnuntai 19. toukokuuta 2013

Hyvin hiljaa





Hyvin hiljaa, hyvin hiljaa, nyt kuuluu keijujen äänet. He tanssivat taas koko yön laulaen, koko yön laulaen.

Hyvin hiljaa, hyvin hiljaa.  Nyt syttyy tähtöset pienet.  Ne oottavat taas läpi yön loistaen, läpi yön loistaen.

Hyvin hiljaa, hyvin hiljaa, nyt sammuu keijujen äänet. He liitävät taas ylös luo tähtien, ylös luo tähtien.

tiistai 14. toukokuuta 2013

Lamoherukkakranssi


Hannamaista-blogista löysin ihanan koristeidean pergolaan! Sievä koivukranssi oli ripustettu koristeineen pergolan kattoon roikkumaan.

Maakellarin katollamme kasvaa hurjalla vauhdilla etenevää lamoherukkaa, jota joutuu karsimaan reippaastikin pari kertaa kesässä. Jotain jatkokäyttöähän piti kottikärrylliselle risuja keksiä! Kokeilinpa siis vääntää risuja kranssiksi. Ja sehän onnistui varsin hyvin, herukka kun on varsin taipuisa kasvi. Koristeeksi on lisätty vanhoja joulukoristeita ja kristalleja. Ainoa huonoa puoli tässä kasvissa on sen paha haju, sisätiloihin en tätä toisikaan. Ilostuttakoon tämä siis ulkona meitä.

lauantai 11. toukokuuta 2013

Äitienpäivä




En koskaan aarteita maailman
voi palkaksi sulle kantaa,
vain sydänlämpöisen kiitoksen
näin, äiti, sun lapsesi antaa.

Z.Topelius

Aurinkoista Äitienpäivää kaikille Äideille ja siksi haluaville!


perjantai 10. toukokuuta 2013

Vaativalle puutarhurille


Sain tässä jokunen aika sitten ihastella matkakuvia Roomasta. Ehkäpä näistä kuvista voisi saada ideoita omaankin puutarhaan, ehkä aavistuksen vain vaatimattomammassa muodossa...


Ehkä tällainen patsas olisi meillä maalla vähän liioittelua. Aiheuttaisi ainakin puhetta ja hilpeyttä!


Tämä oli hauska idea! Onnistuisikohan tämmöisten tekeminen betonista...?


Puutarhassahan pitää olla vettä. Minä taidan kuitenkin tyytyä lasten ollessa pieniä minikokoiseen lammikkoon - joka sekin on päällystetty rautaverkolla. Reiät on sen verran pienet, ettei muksut tipahda sinne, mutta sammakot pääsevät loikkimaan veteen.



Haaveita ja suunnitelmia pitää olla, pihalla odottaakin muutama multasäkki perennapenkin jatkamista. Ja se kasvihuone on vielä värkkäämättä...Kiirutta piisaa.

maanantai 6. toukokuuta 2013

Kynä käteen - kuvitusta vaihteeksi

 ´
Vaihteeksi otin kynään käteen ja piirtelin, kuvitusta kun oli pyydetty neuvolan esitteeseen. Mallit ja ideat löytyivätkin aika likeltä, omasta kodista. Näissä kuvissa tuli jälleen kerran käytettyä vesivärikyniä sekä tussia, yhdistelmä josta tykkään ja joka passaa minulle. Ne tuntuvat luontevalta  ja saan niillä aikaiseksi minun näköistäni jälkeä. Loppuviikko taitaa mennä ulkona, niin lämpöistä on luvattu viimeinkin! Palaillaan!





torstai 2. toukokuuta 2013

Kransseja vol. 2


Risuja kun oli pieni saavillinen, niin tein muutaman kranssin. Tässä muutamia, olkaapa hyvä.

Eilisilta vierähti hedelmäpuiden varrennuskurssilla - siitä myöhemmin lisää!



Näissä kransseissa käytin koristeena askartelumassasta tekemiäni koristeita.








Sydämellistä viikonloppua - jäämme odottelemaan niitä lämpimiä ilmoja!



keskiviikko 1. toukokuuta 2013

Kukkia ulkona, kukkia sisällä


Laukka työntää jo kovasti versoja maasta, vaikka juuri äsken taivaalta tipahteli lumihiutaleita. Lumisateen uhallakin vein sisällä talvehtineet pelargoniat (kukkivat jo) ulos terassille väriä tuomaan. Ystävän kanssa tilatut kesäkukan pistokkaat kun eivät muuten meinanneet mahtua kuistille....Tilasin ensimmäistä kertaa pistokkaita, lumihiutaletta (sattuipa sopivasti!) sekä poutapilveä. No, jospa jälkimmäisen kukan nimi enteilisi paremmin tulevaa kesää.


Rinteessä sinivuokot jo kukkivat, valkovuokkoja ei vielä näkynyt.


Helmililjatkin ovat tunkeneet pinnalle, odottavat vielä sitä oikein lämpöistä päivää aueatakseen.


Tämän kevätlinnunsilmän sain perennanvaihdossa viime kesänä, iloinen piristysläiskä muuten niin vielä ruskeassa maassa.


Sisällä talvehtinut bougainvillea päätti jo aloittaa kukinnan.


Ilokseni olen saanut tomaatin taimet jo puolen metrin pituisiksi, pukkaavat jo kukkia tulemaan. Kasvihuoneen kasaamisella alkaa jo olla kiiru! No, jospa ensin syödään munkit ja juodaan simat, sitten töihin! Aurinkoista Vappua kaikille!