lauantai 16. helmikuuta 2013

Siemeniä, siemeniäHmm...lupasinkos minä joskus aikaisemmin, jotta en hommaa tälle keväälle siemeniä? Toisin kävi (minkä arvasinkin...). Huonoa tuuria, kun kävin eilen paikallisen maatalouskaupan löytölaaripäivillä. Siinähän oli, "ota tästä, ole hyvä". En malttanut. Lankesin. Krasseja, kehäkukkaa, auringonkukkaa, steviaa, koristekurpitsaa...

Eilen aamulla muuten talitinttikin visersi jo ulkona.

Sain minä niitä siemenluetteloitakin lainaan, joita minun postilaatikkooni ei ole tipahtanut laisinkaan. Kyllä ainakin muksuille tarvitsee sokeriherneitä tilata - Hyötykasviyhdistyksellä oli makoisia viime kesänä. Lapset mussutti herneitä massunsa täyteen. Ja porkkanoita. En saanut niitä kellariin asti laisinkaan, kun jälkikasvu söi kaiken kasvimaalta.

Viime vuoden siemenvarastostani löysin tomaatin ja persiljan siemeniä. Vaikka kasvihuoneeni on kasaamatta, otin riskin ja laitoin siemenet multaan.

Ja saihan eräs ystäväni houkuteltua minut kesän korvalla hedelmäpuiden varrennuskurssillekin. Luovutan. En minä osaa pitää näppejäni (tai peukaloitani) irti mullasta....

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"Viimeinen käyttöpäivän" menneitä siemeniä voi vallan mainiosti käyttää, mutta kannattaa tehdä koeidätys esim laittamalla muutama siemen kostean talouspaperin päälle muovin alle itämään.Muutamassa päivässä yleensä näkee tuloksen ja voi arvioida itävyysprosentin. Näin ei tarvi turhaan pettyä, jos koko erä jää itämättä. Täytyy tässä kaivella myös viime kesältä jääneitä pussinpohjallisia ja katsoa onko niissä elinvoimaa.
Kyllä se hulluus alkaa iskeä vähitellen päälle, kevätauringon alkaessa näyttää naamaansa, tekee mieli tehdä kylvöksiä, kunhan taas pysýisi kohtuudessa, ne kun koulinnan jälkeen vaativat kasvutilaa ja sitten on kaikki paikat kohta täynnä taimia, harmi vaan kun sitä kasvihuoneeseen siirtoa joutuu Suomen oloissa odottamaan pitkälle alkukesään..
-Ulla-mummu

Anonyymi kirjoitti...

"Onneksi!... siemenpusseihin hurahtaneita on joku toinenki;)).
Minä laitoin "siemenluettelot" kieltoon ,itseltäni,paikallisessa marketissa TOSI hyvä valikoima mokomia siemeniä:),jalat tahtovat aina viedä sinne puutarhapuolelle...
Olen hakenut Styroksisia "kalalaatikoita kaupoista,ja ne olen laittanut kasvihuoneeseen niiden päälle taimet ja jos mahdollista korkeampi laatikko päälle taikka paksu harso.Onhan se vähän sellaista säätöä,ennen auringon laskua "suojat päälle".Viime kevät sateinen kylmä?,en joka päivä harsoa edes ottanu pois ja hyvin pärjäsivät. Kommeita tuli kukista;)
Kävin kellarissa puolukkasurvosta hakemassa,ja tarkastelin kukkien talvehtimista (muraatti,intiaaniminttu,hopeavitja,bambu ym...)hyvin virkeitä pientä kasvun alkua näkyvissä.
Hyvää alkavaa viikkoa,ja jospa se aurinkokin näyttäytyis meille innokkaille "koti-puutarhureille";))

T.lumiukko

Tuulenpesä kirjoitti...

Niinhän se on Ulla-mummu! Osasta näistä saamistani pusseista löysin päivämäärät, ja ne olivat vielä ensi vuodelle asti! Ja eihän se päivämäärä ole tosiaan kuin viitteellinen, osasssa vain itävyysprosentti laskee. Joillekin siemenille taasen saattaa käydä toisinpäin! Eräästäkin kaupasta laittoivat tietämättömyyttään siemeniä roskiin, kun olivat olleet ulkona kylmässä varastossa...kylmäkäsitttely taisi vain tehdä hyvää!
Paljon tuo taimivaihe kyllä vaatii tilaa, se on totta. Ajattelinkin käyttää pussien siemenistä vain osan, jätän loput ensi keväälle. Ja ainahan itäneitä taimia voi antaa eteenpäin muille hurahtaneille ; )

Tuulenpesä kirjoitti...

Se on hyvä, että muitakin hurahtaneita löytyy tämän auringon alta! ; )
Kiitos styroksivinkistä! Kevyttä materiaalia käsitellä, mutta eristää hyvin. Pitääpä pitää mielessä. Jos vain saan sen kasvihuoneen joku päivä...
Minä kävin kellarissa myös, siirsin malttamattomuuttani autotallin puolelle keijunmekot ja lumihiutaleet. Saas nähdä tuleeko niistä kukkia tälle kesälle, ensi kertaa yritin talvettaa. Autotallissa taasen muratit, sinisarja, gojimarja, lankaköynnös(?) pelargoniat ja verenpisarat ovat pysyneet hengissä suht hyvin. Jospa saisi pidettyä ne hengissä vielä seuraavat kuukaudetkin!
Oikein mukavaa viikkoa sinullekin, Lumiukko! Kyllä se aurinko paistaa, pilvenkin takaa ; )