lauantai 9. maaliskuuta 2013

Pihamaalta


Olipas keväinen ilma tänään! Aurinko kummasti piristää ja antaa lisää energiaa. Sitä huomaa puuhaavansa koko ajan enemmän pihalla kaikenlaista. Nämä "kukkaruukut" tosin saavat vielä odottaa hetkisen uusia asukkejaan.

Huomasin toissapäivänä, jotta meidän kompostorit ovat aivan täynnä. Talvella tosin niiden tyhjentäminen on aavistuksen hankalaa. Ongelma ratkesi kuitenkin yllättävänkin nopeasti, kun löysin erään maatalouskaupan loppuunmyynnistä puoleen hintaan uuden kompostorin! No, joudun sen käyttöä kuitenkin odottamaan jahka lumet sulaa. Lähti sieltä kaupasta muutakin tarpeellista mukaan: lapsille lapioita ja haravia kesää varten, pihakoristeita, kaikenmoisia värkkejä taimikasvatukseen jne. Saas nähdä maltanko olla vielä ensi viikolla käymättä siellä...


Tein pari päivää sitten jääkaappiin jääneestä kookosrasvasta (joka oli jäänyt joulusuklaiden teosta yli) linnuille herkkuruokaa. Sulatin kookosrasvan ja laitoin sekaan noin puolet rypsiöljyä. Seoksen laitoin maitopurkkiin, jossa oli liimattuna naru valmiiksi. Sekaan laitoin vielä murskattuja pähkinöitä. Olisin laittanut auringonkukansiemeniä ja viljaakin, jos niitä olisi ollut. Maitopurkin laitoin sitten yöksi ulos jäätymään. Aamulla herkku olikin valmis vietäväksi linnuille. Talitinteille se ainakin näkyi maistuvan!


Kesä on vielä kaukana. Tämä häkki on lasten kesämaja, joka on tehty ylösalaisin käännetystä aiv-liuskehikosta. Poistin ylimääräiset peltilevyt sivuilta ja sahasin pari piuta poikki ovea varten. Katolle istutin mm. mehitähtiä ja muita kuivan paikan perennoja, reunat on sanomalehdellä ja turveharkoilla vuorattu. Kesällä seinillä kiemurteli köynnöskukkia. Viime kesänä en löytänyt vain majalle vielä sopivaa paikkaa pihaltamme. Siirtely jatkunee, ainakin ruohonleikkuun ajaksi, ensi kesänä...


Lunta on tuprunnut tällä viikolla kiitettävästi lisää. Luonto pyyhkii vanhat jäljet pois uuden tieltä. Harakka tässä on tainnut liihotella lähempänä maankamaraa.


Lumi ja nuoruus ovat ainoat ongelmat, jotka katoavat jos olet piittaamatta niistä kyllin kauan.
Earl Wilson

Ei kommentteja: