tiistai 9. joulukuuta 2014

Enkeli kutistemuovista

Ostin syksyllä nettiaskartelukirppikseltä neljä arkkia kutistemuovia ihan uteliaisuuttani - pitäähän moistakin tekniikkaa kokeilla edes kerran! Näin joulun alla päätin yllättää muutaman ystävän enkeliaiheisella avaimenperällä. Siispä tuumasta toimeen ja kokeilemaan tätäkin materiaalia.

Viime vuonna suunnittelin tämän enkelin kankaalle, päätin testata sitä nyt tähän muoviin. Piirsin normaalille paperille mallin, jonka pystyin jäljentämään tussilla kutistemuoville. Tussin pitää olla "permanent", muuten jälki häviää ennen pitkää - huomasimme ensimmäisen testierän kanssa tämän lasten kanssa. Vahingosta viisastuneena käytin toisessa erässä piirtoheitintusseja (kuka ihme käyttää muuten vielä piirtoheittimiä....?). Yhdelle A4-arkille sain mahdutettua neljä enkeliä. Ääriviivat tuli mustalla ja sydän kokonaisuudessaan punaisella.


Sitten uuni lämpenemään 160 asteeseen ja enkelit yksitellen uuniin. Osasin jo etukäteen muovista lukeneena varautua siihen, että materiaali käpristyy aika pelottavan näkoisesti alussa. Parin ensimmäisen mallin kanssa, jotka olivat erilaisia muodoiltaan kuin enkelit kävikin köpelösti. Niissä oli pitkiä ulokkeita, jotka käpristyttyään tarttuivat kiinni toisiinsa enkä saanut irrotettua niitä erilleen kunnolla. Tässä enkelissä ei sen takia olekaan pitkiä, kapeita osasia juuri sen takia.

Muovi saa ohjeen mukaan olla uunissa 1-2 minuuttia. Loppuvaiheessa muovi suoristuu itsestään ja on valmis otettavaksi pois. Mutta varokaa, materiaali on kuumaa! Uunista oton jälkeen on vielä sekunti pari aikaa suoristaa teosta, mikäli se sitä vaatii. Itse laitoin heti uunista oton jälkeen enkelin paksun pahvin alle ja painoin muutaman sekunnin, jotta muovi tasaantuisi vielä entisestään.Ja sehän tässä hommassa on aikasta olennaista, että muovi kutistuu - ja paksunee siinä samalla! Piirtoheitinkalvomainen muovi myös kovettuu pleksimäiseksi. Tästä kuvastä näkee suurinpiirtein piennyssuhteen. Mahdolliset reiät kannattaa mm. avaimenperää varten tehdä ennen kutistamista - kovaan muoviin se ei enää onnistu.

Muoviin voi kokeilla tehdä kuvioita mm. leimasimella, jos omat piirustustaidot ei riitä. Ja voi kokeilla sulattaa myös kahta muovinpalaa päällekkäin - jos haluaa kokeilla vaikka kahden eri kuvion sekoittamista. Näitä juttuja itse en ehtinyt nyt kokeilla, mutta tehkääpä te!


Turvallista joulunodotusta kaikille!

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

näppärä idea!,
Kaunis !! enkeli.

"hyvää paketoimatonta:),pikku-joulua! :))

-lumiukko-

Liisan kotona kirjoitti...

No höh, jonnekin kommenttini karkasi. Piti sanomani, että aivan outo tuo kutistemuovi, mutta varmasti kokeilunarvoinen. Pitäisi kokeilla joskus. Aivan mahtava idea tuo avaimenperä. tykkään kovasti lopputuloksesta. Noista enkeleistähän saisi kivat heijastimet, kun liimaisi niihin heijastintarraa :) terkuin Liisa

Tuulenpesä kirjoitti...

Kiitoksia teille Lumiukko ja Liisa! Kiitos Lumiukolle pikkujoulupaketista, perille tuli ja siitä oltiin riemuissaan!
Liisa, kutistemuovi oli mullekin hetki sitten outo ilmestys. Clas Ohlsonilta löytyi ainakin sellainen askartelupaketti, johon kuului kalvoja, tusseja ja muistaakseni mallejakin. Oikein ihanaa joulua teille molemmille!