lauantai 8. helmikuuta 2014

Avokadoja ja linnunpönttöjä


Jostain syystä tammikuun jälkeen alkaa aina kutkuttamaan kaikki multahommat. Otimmekin siis varaslähdön lasten kanssa. Aloitimme kevään kylvöt avokadon siemenestä - itse avokado oli joutunut pari viikkoa aikaisemmin pirtelömme sekaan. Siemen jäi sen jälkeen kuivumaan keittiön kaapin päälle, jolloin siitä oli nyt helppo kuoria uloin kerros pois. Leikkasimme tyhjästä mehupurkista yläosan pois ja täytimme sen mullalla (muistaakseni avokado kasvattaa isot juuret, siksi korkea purkki). Laitoimme jo vähän halkeilleen siemenen multaan niin, että kolmasosa siitä jäi mullan yläpuolelle. Sitten liraus vettä päälle. Tämän jälkeen vaaditaan aurinkoa ja kärsivällisyyttä - jälkimmäistä aika paljon! Jokunen vuosi sitten onnistuin tällä tavalla kasvattamaan melkein metrin mittaisen avokadon, jonka valitettavasti unohdin ulos kun ensimäiset syksyhallat tulivat....On mielenkiintoista nähdä, miten iso siemen pikkuhiljaa halkeaa ja sen sisältä alkaa kasvamaan vihreä taimi! Muutenkin on hauska kokeilla erilaisten eksoottisten kasvien siemeniä, mitä nyt sattuu kaupan hedelmätiskiltä löytämään - esim. normaalista kiivistä sain joskus kasvatettua pieniä karvaisia köynnöskasveja. Valitettavasti vain aika monet kasvit kärsivät Suomen talvista eivätkä kestä niitä.


Kevät oli meillä lasten kanssa tänään muutenkin mielessä. Muistin ostaneeni kesällä pari linnunpönttöä - ripustimme ne Eija- ja Seija- myrskyjen viemien pönttöjen tilalle. Ja korjasimmepa vielä yhden katottomankin kodin. Kerrankin olimme tässä puuhassa ajoissa! Nyt sopii vain jäädä odottelemaan ensimmäisiä pesänkatsastajia.


Nyt nämä uudet pöntöt loistavat metsästä, pistävät silmään vähän liian kanssa. Mutta jo syksyllä ne ovat kauniisti vaalentuneet, harmaantuneet - sulautuneet osaksi metsää.


Mukavaa viikonlopun jatkoa kaikkiin koteihin!


2 kommenttia:

Jonsku kirjoitti...

Heips! Kauanko kestää, että avocadossa alkaa näkyä kasvun merkkejä? Mitens kiivin siemenet? törkätäänkö suoraan purkkiin vai kuivatellaanko niitäkin? Istuttelukärpänen puraisi:)
Aurinkoisia kevätpäiviä sinne!

Tuulenpesä kirjoitti...

Hei vaan Jonsku! Avokadon kasvatus on vähän hidasta puuhaa, itäminen kestää 4-6 viikkoa, joskus kauemminkin. Merkki itämisestä on kun, siemen halkeaa - halkeamasta tupsahtaa sitten vihreä, terhakka taimi! Muistaakseni kiivin siemeniä en "kuivannut", laitoin syönnin jälkeen talouspaperin päälle kuivahtamaan, josta ripottelin multaan, kevyesti multaa päälle. Siemenet iti yllättävän runsaasti, kesän taimet vietti kasvihuoneessa, mutta menivät sitten valoisalla sisäterassilla parikin vuotta. Talvella tiputtivat herkästi lehtiä, mutta keväällä toipuivat. Tässä yksi kirjavinkki: SITRUSHEDELMIÄ OMASTA PUUSTA JA PUUTARHASTA/Eva Rönnblom