perjantai 4. huhtikuuta 2014

Kynttilöitä, kynttilöitä


Talven mittaan sitä on tullut polteltua kynttilä jos toinenkin. Ja sitä steariiniä jää jäljelle monesti näistä "palaneista" vaikka kuinka! Itse olen säästänyt tämän steariinimassan uusien kynttilöiden tekoa varten, myös yksi tuttavani on minua tässä avustanut. Askartelukaupasta olen ostanut valmiiksi sydänlankoja (osa on lankaa vyyhtenä, osa on valmiina pätkinä - näissä on myös metallinen, pieni pohjalevy mukana.). Leikkaan maitopurkeista muotit, jätän ne noin 10 cm korkeaksi, valmiit sydänlangat kun on ovat samanpituisia. Oikeaoppisuudesta en tiedä, mutta itse olen liimannut pienellä liimatipalla sydänlangat metallisesta pohjalevystään kiinni muottiin. Ne kun on muuten aika vaikea saada pysymään paikoillaan valamisen aikana.
Valamiseen olen käyttänyt käytöstä poistettua pientä teflonkattilaa. Laitan kattilan pohjalla pienen kasan steariinia, jonka sulatan miedolla lämmöllä nestemäiseksi. Sulamisessa ei mene kovin montaa minuuttia. Lopullisen kynttilän väritys on aina vähän arvoitus, mikä sinällään on hauskaa. Itse käytin tässä erässä aika paljon valkoista, seassa oli muutama violetti ja punainen kynttilä. Kuuman steariinin kanssa kannattaa olla sitten varovainen! Kaadan nesteen muotteihin, mutta vain sen verran että sydänlankaa jää näkyviin reilu sentti. Kun steariini alkaa jähmettyä ja muuttaa väriään lopulliseen muotoonsa, siirtelen sydänlangan varovasti keskelle  kynttilää langan päästä vetäen. Valun aikana kun lanka on saattanut kellahtaa.
 
Teflonkattilan pohjalla
sulamista odottavaa
steariinimassaa.Kun kynttilät ovat kauttaaltaan jähmettyneet, olen repinyt muotit pois. Itse polttelen näitä jämäkynttilöitä vain ulkona lyhdyssä tai kesällä hallan tullen kasvihuoneessa. Näin siksi, että nämä kynttilät voivat savuttaa muita kynttilöitä enemmän johtuen niiden sekalaisesta raaka-aineesta. Valoisaa viikonloppua kaikille!2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kerrassaan ihan värisiä kynttilöitä!
minulla sama urakka ois eessä:)
(sain 150 l säkillisen erin värisiä kynttilöitä;)

Sinulla ihanan keväinen terassi,mustikanvarvut niin komeasti kukkii.Tuo puukori,ihana:))
...minäkin sain vihdoin kin ;) haettu
ja pyryharakan pesästä puhumattakaan,vieläkö munat on tallella vai joko orava/harakka vei?
Minulla etupihalla koivunoksista tehty linnunpesä,laitoin posliini/savi munia.Aina joku varasti ne:),liimasin kuumaliimalla ,eiku sama homma:) :)
sitten laitoin linnunpesään ;)kalterit(verkon pääle).
Nyt ovat säilyneet:)
Hyvää alkavaa viikkoa!
sinulle ja perheellesi!!

Tuulenpesä kirjoitti...

Hui - 150 litraa! Sinullapas on huikea urakka! Saat ensi talvena poltella kynttilöitä oikein urakalla ;)
Kiitos, vähän on kevättä yritetty kotiin tuoda vaikka tänäänkin lunta tuprutti. Pyryharakan pesä on tallella, munat otin varmuudeksi vielä sisätiloihin takaisin. Sitä ei ikinä tiedä mimmoisia pesärosvoja voi olla liikkeellä. Sinulla on kyllä käynyt huono tuuri - itselle tulee kurja mieli, kun tuollaisia otuksia kohtaa. Onneksi keksit ratkaisun! Oikein mukavaa viikonjatkoa myös sinulle!