Sadonkorjuun edetessä jääkaappi ja pakastin ovat alkaneet täyttyä. Ilmat ovat olleet vielä niin lämpimiä, ettei kellaria ole saanut viileämmäksi. Niinpä tässä vaiheessa satokautta kuivaan osan kesän sadosta.
Tyrniä tuli tänä vuonna hyvin. Meillä tyrnistä tehdään kiisseliä, joka on helppo tehdä valmiista mehusta. Itse teen mehun viinihapon avulla - alla ohje! Mehun säilytän pakkasessa, sillä viileässä mehu säilyy vain jouluun asti. Mehun teosta jää "yli" marjamössöä, jonka myös kuivaan. Levitän lastalla mössön leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ohueksi levyksi ja kuivatan tätäkin sen pari tuntia 50 asteessa uuninluukku raollaan. Saunassa vielä jälkikuivaan tyrnilevyjä. Muutaman päivän päästä sose on kuivannut levyiksi, jonka voi tehosekoittimessa jauhaa rouheammaksi jauheeksi. Tätä jauhoa käytän sitten talvelle mm. myslin seassa tai ripottelen sämpylätaikinaan.
1 kg tyrniä
1,2 l vettä
1/4 tl viini- tai sitruunahappoa
tilkka vettä
sokeria 300 g/1 l mehua
- Survo peratut marjat (minä olen tehnyt tätä myös pakastemarjoista). Kaada vesi marjasurvoksen päälle. Liuota viini- tai sitruunahappo vesitilkkaan ja lisää survokseen. Anna seoksen seisoa kaksi vuorokautta viileässä, sekoita muutaman kerran.
- Siivilöi mehu siivilävaatteen läpi (tiuha siiviläkin kelpaa mielestäni). Mittaa mehu ja sokeri. Lisää mehuun sokeri ja sekoita, kunnes se liukenee. Pullota. Tarjolle tuotaessa mehu laimennetaan 1:1.
- Mehu säilyy hyvässä säilytyspaikassa ilman pastörointia jouluun saakka. Pastöroitu tai pakastettu mehu säilyy aina seuraavaan satokauteen asti. Ja itse olen tosiaan pakastanut mehua. Ja kiisseliä tehdessä olen laimentanut samassa suhteessa kuin mehua tehdää eli 1:1. Ja tämä mehu on sitten hyvää! Puolukasta voi tehdä samalla ohjeella myös mehua.
Ananaskirsikkaa onneksi tuli maisteltavaksi asti kasvihuoneessa. Tämäkin oli muuten lasten herkku, osa kirsikoista on tainnut mennä suuhun vähän raakoinakin, kun eivät ole malttaneet odottaa kypsymistä.
Korjaa sato silloin kun aurinko paistaa.
Espanjalainen sananlasku
3 kommenttia:
Oletpas säilönyt herkkuja:)
minua rupes naurattaa tuo" gogimarja juttusi;))
tosisaan hartaudella saat maiskutella:)
minäkin kyllä kaikenlaista värkkään ,mutta noita omena juttuja "en oo hoksannu".
KIITOS.
...vielä kun keksis miten sais jonku tunnin päivään lisää,näin säilömis/pihan talvikuntoon laittoon:))
-lumiukko-
Hienoa kun jaksat korjata luonnon satoa talteen. Elämänläheisiä posstauksia ja kauniita kuvia blogissasi. Piristät päivääni !!
ps. käänsin tuon lauseen juuri espanjaksi, koska erään sukulaisen mies on espanjankielinen ja aion ilahduttaa häntä postauksella, kuvilla kurpitsan kukista ja tyrneistä. Nautitaan näistä raikkaista syyspäivistä. Kyllä se lumi pian sataa maahan.
terveisin Eija
Kiitoksia Lumiukko ja Eija! Sadonkorjuuta on tosiaan riittänyt, nyt ehkä pakkaset jo hidastavat kasvua. Mutta sainpas muuten kellarin jääähdytettyä - sain siirrettyä satoa viimein sinnekin. Ja ilo on minun puolellani, te piristätte minun päivääni kommenteillanne!
Lähetä kommentti